Bu yazı, NGO Shipbreaking Platform sitesindeki aslından çevrilmiştir.
Gaz Maruziyeti Bir Can Aldı
31 Ağustos’ta İzmir Aliağa’daki IŞIKSAN gemi geri dönüşüm tersanesinde, Fred Olsen & Co. şirketine ait Bermuda bandıralı yüzer petrol platformu Bideford Dolphin’in söküm işlemleri sırasında bir kaza meydana geldi. Kaza, açık deniz biriminde meydana gelmiş ve çok sayıda işçinin gaza maruz kalmasına yol açmıştır.
Shipbreaking Platform isimli bir sivil toplum kuruluşu tarafından toplanan bilgilere göre, dört işçi gaza maruz kalmaktan doğrudan etkilenmiştir. Bunlardan biri olan İbrahim Karakaya trajik bir şekilde hayatını kaybetti. Diğer üç işçi ise geçen hafta geç saatlerde hastaneden taburcu edildi. İbrahim Karakaya, petrol platformundan malzeme ve mobilya çıkarmakla görevli bir taşeron şirket için çalışıyordu. IŞIKSAN, sahasında faaliyet gösteren tüm tarafların tüm güvenlik standartlarına uymasını sağlamakla yükümlü ve sorumludur. Ayrıca, IŞIKSAN tarafından doğrudan istihdam edilen ve meslektaşlarına yardım etmek için müdahale eden altı işçi de tıbbi yardım talebinde bulunmuştur.
İzmir Tabip Odası’ndan Prof. Dr. Alp Ergör olaya dair:
“Bu kaza önlenebilirdi ve önlenmeliydi. Kapalı bir alanda basınçlı bir konteynerin sökülmesi sağlık ve güvenlik açısından tavsiye edilmemektedir ve sadece kapsamlı bir risk değerlendirmesinin ardından gözetim altında yapılmalıdır. Görünen o ki böyle bir değerlendirme yapılmamış.”
yorumunda bulundu.
Ege İşçi Platformu’ndan Sonay Tezcan ekledi:
“Olay yerinde İş Sağlığı ve Güvenliği personeli yoktu ve gaz maskeleri de dahil olmak üzere gerekli ekipman sağlanmamıştı. İşçilerin güvenliğini sağlamak için her adımda eksiksiz bir denetim yapılmalıdır. İşçi arkadaşımızı kaybettiğimiz için acı ve öfke duyuyoruz. Bu olay, gemi söküm tersanelerinde güvenli ve insana yakışır çalışma koşullarının sağlanması için verilmesi gereken mücadelenin ve sürdürülmesi gereken çabaların altını çizmektedir.”
Bu olay münferit değildir. Yıllar içinde Aliağa gemi söküm tersanelerinde, özellikle de petrol platformlarının sökümü sırasında birçok kaza meydana gelmiştir. İşçiler zehirli gaza maruz kalma, patlamalar ve yüksekten düşme gibi ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır. Kazaların temel nedenlerini anlamak ve gelecekte önlenmelerini sağlamak için soruşturmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
2022 yılında IŞIKSAN tersanesi Avrupa Birliği’nin onaylı gemi geri dönüşüm tesisleri listesinden çıkarılmıştır. Bu karar, AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği’nin çeşitli gerekliliklerine uyulmaması nedeniyle alındı. Shipbreaking Platform isimli bir sivil toplum kuruluşu, geçen yıl Türkiye gemi geri dönüşüm sektörünün ulusal ve Avrupa iş sağlığı ve güvenliği standartlarının yanı sıra çevre koruma önlemlerine uyma konusundaki birçok zorluk ve başarısızlığını özetleyen kapsamlı bir rapor yayınladı.