Polen Dergi 10. sayıyı pdf olarak indirebilirsiniz.
Merhaba;
Kolektif çalışmanın gücüyle; Marksist ekoloji savunusunu ve mücadelesini biraz daha büyütmenin coşkusunu taşıyan bir dergi ile sizlerleyiz.
Son sayımızdan bu yana,
Ülkenin pek çok yerindeki direnişlerde fiili olarak yer aldık;
Enternasyonal dayanışma ağları ve Türkiye’deki ekoloji mücadelesine gücümüz yettiğince katıldık;
Seminerlerde, Munzur Festivali gibi yerel buluşmalarda, Karaburun Bilim Kongresinde sunumlarımızı yaptık.
Dernek kuruluş sürecimiz tamamlandı, enstitü kuruluşu çalışmalarımız sürüyor.
Tüm bunların sonucu diyebileceğimiz dolu dolu bir sayı hazırladık.
Güz sayımız;
Akbelen Direniş alanındaki deneyimlerini bizlere aktaran Tuğçe Ceylan ve Mansur Karaca’nın yazıları ile başlıyor. Ekoloji mücadelesinin geçmiş deneyimlerinde öne çıkan eğilimleri, Cemil Aksu, Akbelen Direnişi özgülünde ele alıp; Cerattepe ve Kazdağları direnişleri ile olan benzerlik/farklılıkları da katarak tartışıyor.
Bilge Cansu Saltık yazısında, Muğla’da Sandras Dağı çevresindeki maden projeleri ve Damla Madencilik’in maden arama ruhsatlarına karşı, Sandras’ı Koruma Platformu ile birlikte sürdürülen mücadeleden gelişmeleri ve verileri paylaşıyor.
İklim adaletsizliğinin en açık şekilde görüldüğü olgulardan olan iklim göçü ve iklim mülteciliğini, Derya Sever, yazısında konu alıyor. Bu sayımızda, tarım politikalarına ekolojik boyutuyla birlikte odaklanan iki değerli yazı yer alıyor: Abdullah Aysu, yazısında Türkiye’de tarımsal üretimin gelişimini ele alırken; Şerif Güler ve Ramazan Polat ise, kaleme aldıkları yazıda “tarımın, insanlık tarihi boyunca yolcuğunu” doğa ve insan ilişkileri boyutlarıyla birlikte inceliyor.
N. Toygar Ateş’in “Whitehead, Ekoloji, Toplum: Anti-Kapitalist Bir Deneme” başlıklı yazısında ise, oldukça eleştirel bir felsefi perspektifi okuyoruz.
Sosyalist Siyaset ve Ekoloji” konulu dosyamızda sosyalist parti ve örgütlerle nesnel toplumsal koşullar, ekoloji mücadelesi ve sosyalist mücadele üzerine konuştuğumuz söyleşileri okuyacağız.
Climaximo Portekiz’den Mariana Rodriguez’le iklim adaleti hareketi ve Glasgow Anlaşması süreci hakkında, Burak Doğancıoğlu’nun yapmış olduğu söyleşiyi de bu sayımızda göreceksiniz. Richard Seymour’un küçülme ve sosyalizm üzerine iyi bir tartışma yürüttüğü “Degrowth sosyalizmi kemer sıkmak mı demektir?” başlıklı yazı ise, Müge Ertürk’ün çevirisiyle yer almakta.
Doğanın Çocukları’ndan Beyda Ceylan yazısında, gençliğin ekoloji mücadelesiyle ilişkisini irdeliyor. Hayvanlara yönelik zulüme ve hayvan sömürüsüne karşı mücadelenin nasıl olması gerektiğini, Tuğçe Ceylan, yazısında sorguluyor.
Film tanıtım köşemizde, Andreas Malm’ın aynı adlı kitabından yola çıkılarak çekilen “Bir Boru Hattı Nasıl Patlatılır?” filmi hakkında Ayşe Altun’un kaleme aldığı değerlendirme yazısına yer veriyoruz.
Sayımızda ayrıca, 17. Karaburun Bilim Kongresi’nde sunumlarımızı yaptığımız Polen Ekoloji oturumuna dair haberimizi de bulacaksınız.
Önceki sayılarımızda yer verdiğimiz “Almanak” çalışmasını ise, 2023 yılı ekolojik yıkım raporu olarak ayrı bir çalışma şeklinde sunacağımızı söylemek isteriz.
Dünyanın ve Türkiye’nin her yerinde gezegen ve doğa için direnenleri, hak alma mücadelesini omuzlayıp büyütenleri selamlıyoruz.
Görüşmek dileğiyle…