Polen Dergi’nin 3. sayısını okumak için tıklayınız.
Polen Dergi’nin 3. sayısını pdf olarak okumak için tıklayınız.
Bu sayıda…
Kuraklıktan yangınlara, sel felaketlerinden müsilaja birçok ekolojik felaket yaşadığımız bir yılı geride bırakıyoruz. Ama bütün veriler gösteriyor ki, bu düzen değişmedikçe her yeni yılda daha fazla ve daha ağır ekolojik yıkım yaşayacağız.
Bu yüzden biz de “direniş varsa umut da var” diyoruz.
Polen Dergi Ocak sayısına 2021 Ekolojik İhtilaf Haberleri-Almanak ile başlıyor.
Polen’den bölümünde Sultan GÜLSÜN ve Cemil AKSU, İklim Adaleti Hemen Şimdi başlıklı yazılarında İklim Adaleti mücadelesini, İklim Adaleti Koalisyonunun önemini ve Polen’in konumunu konuşuyorlar. Gündem köşemizde ise İklim Adaleti Koalisyonu’nun radikal bir yol değişikliği tarif eden yazısını görüyoruz. Ekososyalizm bölümünde Uluslararası Eko-sosyalist Buluşmalar‘ın hazırlık etkinlikleri kapsamında online olarak düzenlediğimiz “İklim Krizi vs.Kapitalizm” başlıklı online seminerimizde yaptığımız sunumu paylaşıyoruz.
Gıda başlığı altında Hakan YURDANUR, Tarımın Kapitalistleşmesi ve Gıda Enflasyonu’nu değerlendiriyor. İklim köşesi Küresel İklim Duvarı başlıklı, Polen’den bir çeviri ile başlıyor. Cansu YUMUŞAK, Ankara’da Kar Tutmuyor ile iklim krizine yakından bakıyor.
Enerji bölümünde Onur YILMAZ, enerji zamlarını ekolojik yıkımla birlikte değerlendirmenin gerekliliğini vurguluyor. Deniz GÜMÜŞEL, iklim krizi çağında termik santrallerin doğaya ve topluma bedelini değerlendiriyor. Sultan GÜLSÜN, Ekokırım bölümünde Ekstraktif Endüstrilerinin Çevresel Etkileri ve Maden Atık Barajları üzerine yazdı.
Yerel Hareketlerde Bursa Su Kolektifini ağırlıyoruz. Suyun Sesi olmak için çıkılan yolu bizimle paylaştılar. Dünyadan köşesinde Nazlıcan DEMİR, Amazonlarda ekososyalist mücadelenin yankılarına bakıyor ve Chico Mendes’in mücadelesini aktarıyor.
Ocak ayı sayımızın “Ekoloji Sözlüğü” köşesinde Müge ERTÜRK, “Kent Hakkı-Kır Hakkı” kavramlarına değiniyor. Ekoloji Kitaplığı’nda Helin Nur GÜLER, Cihan Kaymaz’ın “Neoliberalizm ve Çevreci Hareketler: Sinop-Gerze Termik Santral Direnişi’nde Örgütlenme ve Strateji” isimli kitabını değerlendiriyor. Türkiye’de ekoloji mücadelesine dair simgeleşmiş bir direniş bir olay örgüsü şeklinde aktarıyor olması ve tarihe düşülmüş değerli bir not niteliği taşıması açısından çalışmayı önemli buluyor.
Ozan AKSÜNGER Polen Çocuk’ta çocuklarla birlikte doğada vakit geçirmek için çeşitli etkinlikler hazırlıyor ve Ocak ayında yapılacak dört ayrı çalışma ile bu sayıda yer alıyor.
İyi Okumalar