Polen Dergi 10. Sayısı,
Sosyalist Siyaset ve Ekoloji dosyasına başlarken…
Polen Ekoloji Kolektifi olarak politik-ideolojik görüşlerimiz, pratiğimiz, örgütlenme ve varoluş tarzımız kökenlerini farklı ideolojik yönelimleriyle politik ekolojik akımlarından çok, Türkiye ve Kürdistan’ın devrimci, sosyalist geleneğinden alıyor. Marksizm-leninizmin teorik birikimi, diyalektik materyalist yöntemi, devrimci ideolojik yön göstericiliğiyle Kolektif olarak bizim kapitalizmin tarihsel gelişimini doğayla ilişkisi bağlamında anlamamızda ve sınıf mücadelesinin başlıca zemini olarak ele almamızda gereken araçları sağlıyor.
Coğrafyamızdaki 50 yıllık ciddi devrimci, sosyalist birikim, ekolojik çöküş koşullarının coğrafyadaki toplumsal mücadeleler için belirleyici etkenlerden biri olmasıyla aklını, gövdesini ekoloji mücadelesine de yöneltti. Uzun mücadele yıllarının teorik tutukluğunu, savunmacı pozisyonu aşmak için son yıllarda hızlı adımlar attı. Elbette bu gelişim devrim ve sosyalizm iddialı parti ve örgütlerin her biri için eşitsiz bir süreç olarak devam ediyor.
Ülkedeki neoliberal talana karşı işçi sınıfı ve ezilenlerin, başta Kürt halkı olmak üzere coğrafyadaki tüm ezilen halkların suyunu, toprağını, havasını, yerelden bölgesel ve gezegensel boyutuna bir bütün olarak doğayı savunma mücadelesinde sosyalistler, dünyadaki ekoloji hareketi açısından da özgün bir karakter taşıyor. Bu toplumsal mücadelenin öznesi olarak örgütlenen ekolojist kitleleri örgütlü ve öncü tarzda politik bir mücadele dinamiğine dönüştürerek doğayla uyumlu bir toplum yaratmanın ancak kapitalizmi ortadan kaldıracak devrimci bir mücadeleden geçtiğini ve bugün için buna uygun antifaşist bir hattın gerektiğini öne çıkarıyorlar.
Sosyalist hareket bugün için faşizmin azgın saldırıları karşısında kitle gücü açısından zayıflamış olsa da ideolojik ve politik hattaki irade ve ısrar coğrafyanın nesnel devrimci koşullarıyla her an bütünleşecek ve ileriye atılacak potansiyeli barındırıyor.
Bu sayımızın dosyasında tam da sosyalist hareketten yapılarla bu konuları konuştuk. Okudukça ekoloji mücadelesine yaklaşımlar, öncelikler, ayrım ve ortaklaşım noktaları daha da net bir şekilde gözler önüne serilecektir. Konuyu daha fazla tartışma ve derinleşme ihtiyacı açıkça görülüyor. Cevaplardan sosyalistlerin mevcut ekoloji hareketinin eksiği gediğiyle tüm deneyimini yakından incelediği, içinde yer aldığı, hareketi devrimci gelişimleri için bir zemin olarak gördüğü ortaya çıkıyor. Ancak hareket içindeki diğer akımlarla ideolojik mücadeledeki yetersizlik, buna bağlı olarak ekoloji mücadelesinin sınıfsal analizinin güncellenememesi (küçük burjuva, aydın kesimlerle sınırlı görme), alana örgütlenme havuzu olarak araçsal yaklaşım, sosyalizm deneyimlerinin kapsamlı ele alınmamasından ve mali-ekonomik sömürge bir ülkenin yapısal ekonomik sorunlarından kaynaklı kapitalist kalkınmaya karşı kimi yetersiz eleştiriler de aynı görünümün bir diğer parçası.
Yoğun mücadele gündemi içinde cevapları dergimizin bu sayısına yetişmeyen parti ve örgütlerin katkılarını önümüzdeki günlerde sitemizden yayınlayacağız.
Umuyoruz dosya, her daim politik gündemlerin basıncı altındaki geniş kitleleri örgütlenmeye yönlendirirken devrim ve sosyalizm yolunda birlikte yol yürüyecek başta ekoloji örgütleri olmak üzere tüm devrimci demokratik mücadele güçlerini mevcut ve yeni ortaya çıkacak birleşik mücadele örgütlerinde, zeminlerinde daha fazla yan yana getirmeye hizmet eder. İyi okumalar…
Sosyalist Siyaset ve Ekoloji: Alınteri Gazetesi
Sosyalist Siyaset ve Ekoloji: Devrimci Hareket
Sosyalist Siyaset ve Ekoloji: Devrimci Proleterya Sitesi
Sosyalist Siyaset ve Ekoloji: Ezilenlerin Sosyalist Partisi
Sosyalist Siyaset ve Ekoloji: Mücadele Birliği
Sosyalist Siyaset ve Ekoloji: Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi
Sosyalist Siyaset ve Ekoloji: UMUT-SEN